KNAW Onderwijs Prijs

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Carrière of gezin?

 

Auteurs: Annick Buitenhek en Samira Nederhof

Docent: Alex Wubben (economie)

School: Stanislascollege, Pijnacker

 

Annick Buitenhek en Samira Nederhof onderzochten de invloed van de Wet op de Kinderopvang en de kinderopvangtoeslag op de arbeidsparticipatie van vrouwen met jonge kinderen in Nederland. Zij vergeleken de periode 2005-2009 waarin de ouderbijdrage werd gehalveerd met de periode 2010-2013 waarin de ouderbijdrage sterk toenam. Ze bekeken ontwikkelingen in de financiering van kinderopvang en statistieken over het gebruik van kinderopvang en de arbeidsparticipatie van vrouwen met jonge kinderen.

 

Uit de analyse van Annick en Samira blijkt dat de toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen met jonge kinderen in de periode tot 2009 vooral toegeschreven kan worden aan extra financiering door de overheid, en minder eigen kosten door de ouders. In de periode daarna, waarin sterk is bezuinigd op kinderopvang, blijkt de daling van arbeidsparticipatie van vrouwen met jonge kinderen hier niet door veroorzaakt te zijn, maar eerder door een stijging van de werkloosheid.

 

De twee belangrijkste conclusies zijn dus dat een verlaging van de ouderbijdrage een positief effect heeft op de arbeidsparticipatie van vrouwen met jonge kinderen, maar dat het verhogen van de ouderbijdrage niet leidt tot minder arbeidsparticipatie van vrouwen met jonge kinderen. Annick en Samira hekelen in hun persoonlijke nawoord het “wankelende overheidsbeleid” dat volgens hen de arbeidsparticipatie van moeders met jonge kinderen negatief heeft beïnvloed.

 

Download werkstuk

 

Samira Nederhof en Annick Buitenhek  foto: Jan Kees Steenman/KNAWGa terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken